'Getuigen kunnen misdadiger herkennen aan lichaamsgeur'

Ooggetuigen kunnen plegers van misdrijven achteraf verrassend goed identificeren aan hun lichaamsgeur, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Mensen die naar een gewelddadige overval hebben gekeken en daarbij een lichaamsgeur van de dader hebben geroken, kunnen die geur achteraf waarschijnlijk in ongeveer 70 procent van de gevallen herkennen.

Dat melden Zweedse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.

De wetenschappers van het Karolinska Instituut in Stockholm kwamen tot die bevindingen door bij een experiment 70 proefpersonen te laten kijken naar video-opnames van misdrijven. De deelnemers kregen bijvoorbeeld een filmpje te zien waarbij een vrouw werd aangerand door een man, of beelden van een gijzeling.  

Dader

Tijdens het kijken van het filmpje, werden de proefpersonen blootgesteld aan een lichaamsgeur. Ze kregen te horen dat die geur afkomstig was van de dader van het misdrijf.

Een kwartier later werden ze geconfronteerd met vijf verschillende lichaamsgeuren en moesten ze proberen om de geur van de dader te herkennen. Dit lukte ongeveer 7 op de 10 keer. 

Een paar dagen later slaagde het merendeel van de proefpersonen er nog steeds in om de pleger van het misdrijf te identificeren aan zijn lichaamsgeur. De deelnemers scoorden wel minder goed naarmate ze er meer tijd was verstreken. Ook gingen ze vaker de fout in naarmate ze meer alternatieve geuren kregen aangeboden.

Nabijheid

Volgens hoofdonderzoeker Mats Olsson bewijst het experiment dat geuren een belangrijke rol kunen spelen bij het opsporen van daders.

"Ons werk toont aan dat we de lichaamsgeur van een misdadiger redelijk goed kunnen herkennen", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. "Geurtesten kunnen van pas komen bij misdrijven waarbij ooggetuigen de dader niet hebben gezien, maar wel in zijn of haar nabijheid zijn geweest."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie