Mogelijk voorouder van 'hobbitmens' ontdekt op Flores

Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Flores mogelijk botresten ontdekt van een voorouder van de 'hobbitmens'.

Het gaat om een kaakbot van een mensachtige die nog 20 procent kleiner was dan de één meter lange Homo floresiensis en ongeveer 650.000 jaar eerder leefde.  

De vondst suggereert dat de 'hobbitmens' binnen een tijdsbestek van enkele honderdduizenden jaren is geëvolueerd op het eiland Flores.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.     

Verstandskies

De kaakresten van de kleine mensachtige zijn ontdekt op ongeveer 74 kilometer afstand van de grot waarin de botten van de hobbitachtige Homo floresiensis (Floresmens) zijn gevonden.

Uit dateringen van één van de tanden uit de kaak blijkt dat het nieuw ontdekte bot ongeveer 700.000 jaar oud is. De grootte van de kaak suggereert dat de mensachtige slechts 80 tot 90 centimeter lang was.  Aangezien het individu al een verstandskies had, moet hij of zij al volwassen zijn geweest.

De wetenschappers vermoeden dan ook dat het gaat om een voorouder van Homo floresiensis, die 60.000 jaar geleden nog leefde.

Aangespoeld

Volgens hoofdonderzoeker Gerrit van den Bergh zijn de voorouders van de 'hobbitmens' vermoedelijk ontstaan uit Homo erectus. Deze grote, primitieve mensensoort spoelde ongeveer een miljoen jaar geleden aan op Flores, zo blijkt uit op het eiland gevonden werktuigen.  

"We hadden daarom verwacht dat we op het eiland een relatief grote aan Homo erectus verwante mensensoort zouden vinden", verklaart hij op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "In plaats daarvan vonden we fossielen van mensen die nog kleiner waren dan Homo floresiensis."      

Van den Bergh vermoedt dat het lichaam van Homo erectus op het eiland binnen 300.000 jaar is geëvolueerd naar een veel kleiner formaat. Vervolgens is uit deze 'gekrompen' mensensoort Homo floresiensis ontstaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie