'Giraffe in Kenia wordt langzaam wit'

Wetenschappers hebben in Kenia voor het eerst een giraffe gesignaleerd die langzaam wit wordt. 

Het gaat om een mannelijke rothschildgiraffe in het Keniaanse natuurreservaat Soysambu, die vermoedelijk de huidziekte vitiligo heeft. Bij deze aandoening verdwijnt het pigment langzaam uit de huid.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Bristol in het wetenschappelijk tijdschrift African Journal of Ecology.

Vlekken

Hoofdonderzoekster Zoe Muller ontdekte de 'verkleurende' giraffe bij toeval. Ze volgde het dier tussen 2009 en 2016 voor een fotoproject. In totaal maakte ze 430 foto's van het mannetje. Toen ze de afbeeldingen later bestudeerde, zag ze dat er op de huid van het dier langzaam witte vlekken ontstonden.

Het is volgens Muller het eerste geval van een giraffe die langzaam wit wordt. "Er zijn eerder witte exemplaren gesignaleerd in het wild, maar die giraffes lijden aan aandoeningen als albinisme of leucisme en zijn met een witte huidskleur geboren", verklaart de onderzoekster op nieuwssite New Scientist.  

De meest voor de hand liggende verklaring voor de langzaam verkleurende huid van de giraffe is volgens de biologe de huidziekte vitiligo, een aandoening waaraan ook Michael Jackson leed.

Infectie

Toch is het volgens Muller ook mogelijk dat het dier een huidinfectie heeft opgelopen. Vlak voordat de eerste witte plekken op de nek van de giraffe ontstonden, gedroeg het mannetje zich namelijk vreemd. "De giraffe krabde zichzelf  excessief", verklaart ze. "Hij ging bijvoorbeeld in de struiken staan en bewoog zijn lichaam dertig minuten lang heen en weer om aan zijn nek en schouders te krabben met behulp van de takken." 

Als het dier inderdaad een infectieziekte heeft zou dat slecht nieuws zijn. Rothschildgiraffen worden namelijk met uitsterven bedreigd. Er leven op dit moment nog slechts 1.100 exemplaren in het wild. "Als de populatie wordt getroffen door een infectie of ziekte, zullen de overlevingskansen van deze dieren verder slinken", aldus Muller.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie