'Binnenkern van aarde is jonger dan gedacht'

De binnenkern van de aarde is jonger dan aanvankelijk werd aangenomen, dat stellen Japanse onderzoekers van de Technische Universiteit van Tokio.

Met nieuwe technologische ontwikkelingen hebben de onderzoekers gekeken naar de weerstand van solide ijzer onder hoge druk en temperaturen, vergelijkbaar met die in de binnenkern van de aarde. Op basis van die resultaten stellen zij dat de binnenkern jonger dan 0,7 miljard jaar is.

De binnenkern is solide vanwege de enorme druk op de metalen die zich daar bevinden. De leeftijd van de kern is een vraag waar onderzoeker al lang proberen te beantwoorden, eerder werd gedacht dat de leeftijd tussen de één en vier miljard jaar lag.

Warmte en elektrische geleiding is van groot belang om tot een concrete leeftijdsschatting te komen. Een probleem daarbij is het nabootsen van de hoge temperaturen die zich voordoen in het binnenste punt van de aarde. 

Diamanten

Bij het onderzoek van nu werd er gekeken naar verschillende temperaturen tot zo'n 4.200 graden Celcius. De temperatuur kon worden bereikt met behulp van speciale lasers en diamanten.

In eerdere studies werden de waardes geëxtrapoleerd, daardoor ontstonden grote meetverschillen bij de elektronische geleiding. Dat probleem is nu verholpen door de Japanse onderzoekers.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie