Stadsvogels zijn in tegenstelling tot hun op het platteland levende soortgenoten niet bang voor afval. 

Vogels eten over het algemeen voorzichtig van voedsel dat in de buurt ligt bij zwerfafval zoals blikjes, flessen en plastic tassen.

Maar als de dieren in de stad leven, vliegen ze razendsnel op dit soort afval af om het voedsel weg te pikken.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Legoblokjes

De wetenschappers van de Universiteit van Cambridge confronteerden vogels in de stad en op het platteland met tafels die waren bezaaid met voedsel. Het vogelvoer was omgeven door afval (blikjes en plastic) en andere vreemde objecten, zoals legoblokjes en kleurige stukken wol en stof.  

De onderzoekers observeerden vogels van verschillende soorten die de tafels benaderden en noteerden minutieus hoe lang elk dier aarzelde om van het voedsel te eten.

Kraaiachtigen op het platteland hadden de meeste angst voor de vreemde objecten. Deze vogels durfden het voedsel op de tafels niet of nauwelijks te benaderen.

Leerproces

Kraaiachtigen uit de stad pikten wel regelmatig voedsel weg dat in de buurt lag bij blikjes, flessen en plastic tassen. Waarschijnlijk zijn de dieren hun angst voor deze objecten verloren, omdat ze in de stad vaak zwerfafval tegenkomen.

De 'stadse' kraaiachtigen bleven wel uit de buurt bij de lego en kleurige stoffen. Dit soort objecten komen ze ook in stedelijke omgevingen vermoedelijk weinig tegen.

Ook andere vogels uit de stad (spreeuwen en pimpelmezen) vertoonden minder angst voor zwerfafval dan hun soortgenoten van het platteland. Volgens hoofdonderzoekster Alison Greggor maken stadsvogels een leerproces door waardoor ze hun angst voor afval verliezen. "Waarschijnlijk leren deze vogels welke spullen uit de stad veilig zijn en voor welke spullen ze moeten oppassen", verklaart ze op nieuwssite Physorg.com.