Hommels herkennen bloemen al van een afstandje door middel van een elektrisch signaal. 

Als de insecten zich op minder dan 10 centimeter afstand van een bloemknop bevinden, beginnen hun lichaamshaartjes te trillen onder invloed van het elektrisch veld dat de bloem uitzendt.

Ook de antennes van de hommels reageren licht op het elektrisch signaal. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Laser

Het is al langer bekend dat hommels het elektrisch veld van bloemen kunnen detecteren, maar tot nu toe was onduidelijk hoe de dieren daarin slaagden.

De wetenschappers van de Universiteit van Bristol volgden hommels met een zogenoemde vibrometer. Dat is een klein apparaatje dat laserlicht uitzendt om bewegingen te meten. De laser van het apparaat werd gericht op hommels die naar bloemen vlogen.

Als de diertjes in een straal van 10 centimeter rond de bloemknoppen kwamen, begonnen hun lichaamshaartjes en antennes te bewegen onder invloed van het elektrisch veld van de bloem. Die subtiele bewegingen werden opgepikt door de laser.

Zenuwcellen

Vooral de bewegende lichaamshaartjes helpen de hommels bij hun speurtocht naar honing. De haartjes activeren namelijk zenuwcellen in hun lichaam, zodat ze de aanwezigheid van de bloem kunnen 'voelen', zo blijkt uit het onderzoek.

Waarschijnlijk kunnen de diertjes uit het elektrisch signaal van de bloemen zelfs opmaken met wat voor bloemensoort ze te maken hebben. "De hommels voelen dat hun haren bewegen en gebruiken dat gevoel om onderscheid te maken tussen verschillende bloemen", verklaart hoofdonderzoeker Gregory Sutton op de nieuwssite van het Amerikaanse radiostation NPR.