Baby's die te vroeg worden geboren, ontwikkelen mogelijk wat minder sterke botten, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Kinderen die als gevolg van een vroeggeboorte een laag geboortegewicht hebben, beschikken later in hun leven over iets dunnere botten dan hun leeftijdsgenoten.

Dat melden Noorse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Endocrine Abstracts.  

De relatief lage botmassa wordt mogelijk veroorzaakt door een verstoord proces waarbij calcium wordt overgedragen van moeder op kind.  

Geboortegewicht

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen de door botmassa te meten van 186 volwassen proefpersonen. In deze groep waren 52 mensen te vroeg geboren, 52 personen hadden om andere redenen een laag gewicht gehad bij hun geboorte. De rest van de deelnemers aan het onderzoek waren 'op tijd' geboren met een normaal gewicht.    

De proefpersonen met een laag geboortegewicht bleken gemiddeld genomen een relatief lage botmassa te hebben. Bij de mensen die niet te vroeg waren geboren, kon dat lage cijfer worden verklaard door hun lengte: ze waren relatief klein en hadden daardoor wat minder botmassa.

De proefpersonen die te vroeg waren geboren, hadden niet alleen minder botmassa doordat ze kleiner waren. Hun botten gemiddeld genomen ook dunner.

Calcium

Volgens de wetenschappers is dat niet onlogisch. In de laatste weken van een zwangerschap draagt het lichaam van de moeder veel calcium over op de baby. Als een kind te vroeg ter wereld komt, wordt die overdracht van calcium vroegtijdig verstoord.

Volgens hoofdonderzoekster Chandima Balasuriya is het dan ook aan te raden om de botten van te vroeg geboren baby's te versterken met een speciaal dieet.

"Als we ervoor zorgen dat kinderen met een laag geboortegewicht veel calcium, vitamine D en eiwitten binnenkrijgen in combinatie met lichaamsbeweging, kunnen we daarmee de kans verkleinen dat ze later in hun leven botbreuken oplopen", verklaart ze op nieuwssite EurekAlert.