Een uniek experiment bij het internationale ruimtestation ISS is donderdag niet helemaal goed gegaan. Het was de bedoeling om een compartiment zichzelf te laten opblazen tot volledige grootte. 

Maar de nieuwe kamer bleef al na een paar centimeter steken. De oorzaak is nog niet bekend. Mogelijk volgt  er vrijdag een nieuwe poging.

Eenmaal volledig opgeblazen heeft de nieuwe ruimte de omvang van een grote kampeertent, ongeveer 4 bij 3,5 meter. Een van de voordelen van de Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) is dat deze heel compact kan worden opgevouwen en daardoor minder plek inneemt in een raket op weg naar de ruimte.

De bemanning van het ISS moet de BEAM de komende twee jaar testen. Met sensoren wordt onder meer de hoeveelheid straling, de temperaturen en de eventuele impact van rondzwervend vuil bijgehouden. De bemanningsleden zouden het compartiment op 2 juni voor het eerst moet betreden.

NASA kijkt met de BEAM al verder dan het ISS. Als de module in staat blijkt de zware omstandigheden van de ruimte te doorstaan kan hij van pas komen bij een eventuele missie naar Mars.