Wetenschappers hebben voor de kust van Hawaï het grootste sponsdier ter wereld ontdekt. Het gaat om een spons met het formaat van een auto: 3,5 meter lang, 2 meter hoog en 1,5 meter breed.

Het dier bevindt zich op een diepte van 2.100 meter in de wateren voor de noordwestelijke eilanden van Hawaï en is mogelijk duizenden jaren oud, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity.

Het sponsdier werd ontdekt door wetenschappers van NOAA Papahānaumokuākea Marine National Monument, een beschermd eilandencluster op Hawaï dat bekend staat om koraalriffen waar meer dan zevenduizend verschillende zeediersoorten voorkomen.

Twee duikers fotografeerden en filmden het organisme van verschillende kanten tijdens een duik voor de kust van één van de eilanden. Uit de beelden bleek later dat ze de grootste spons ter wereld hadden vastgelegd met hun camera's.

De spons die tot nu toe bekend stond als de grootste ter wereld, is te vinden in ondiepe wateren voor de westkust van Canada. Dit dier is 3,5 meter lang en 1,1 meter breed.

Groeiringen

Volgens hoofdonderzoeker Daniel Wagner dankt de spons op Hawaï zijn grote formaat aan de rustige omgeving. De natuur op Papahānaumokuākea wordt door de afgelegen ligging al eeuwenlang niet of nauwelijks verstoord door menselijke activiteit.

"Organismen in zee groeien zeer langzaam, dus ze zijn gebaat bij een leefgebied dat over een lange tijd stabiel blijft", verklaart Wagner op nieuwssite New Scientist.

De exacte leeftijd van de gigantische spons zullen wetenschappers waarschijnlijk nooit te weten komen. "Sponzen hebben geen groeiringen zoals bomen waaraan je kunt zien hoe oud ze zijn", aldus Wagner. "We weten wel dat bepaalde koraalsoorten die op deze diepte leven honderden tot duizenden jaren oud zijn. Daarom denk ik dat deze spons ook zo oud is."