Wetenschappers hebben voor het eerst een aap geobserveerd die een stervende soortgenoot leek te verzorgen en vervolgens om haar rouwde.

De stompneusaap bleef zijn vrouwtje een uur lang strelen en vlooien nadat ze uit een boom was gevallen en met haar hoofd op een rots was geland.

Toen de vrouwtjesaap stierf, bleef het mannetje minutenlang aan haar lichaam trekken, alsof hij haar weer tot leven probeerde te wekken.

Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Alfamannetje

De wetenschappers stuitten bij toeval op het treurige tafereel toen ze een kolonie stompneusapen observeerden in het Zhouzhi National Nature Reserve in China. Toen het vrouwtje uit de boom viel, haar schedel brak en ernstig begon te bloeden uit haar neus, rende het alfamannetje op haar af.

Het vrouwtje bleef nog ongeveer een uur in leven. Ze klom nog samen met het alfamannetje in een boom en liet zich door hem strelen. Ook andere vrouwtjes kwamen polshoogte nemen en vlooiden de stervende aap.

Toen het vrouwtje uiteindelijk in elkaar zakte en overleed, bleef het alfamannetje nog vijf minuten bij haar lichaam. Hij probeerde zijn partner een paar keer overeind te helpen.

Bijzonder

Volgens de wetenschappers suggereert de interactie tussen het alfamannetje en zijn dode vrouwtje dat stompneusapen stervende individuen met extra veel respect behandelen.

Ook chimpansees en penseelaapjes lijken soms te rouwen om stervende soortgenoten, zo is gebleken bij eerdere studies. Volgens hoofdonderzoeker James Anderson van de Universiteit van Kyoto is het geval van stompneusaap echter vooral bijzonder door wat er voor de dood van het vrouwtje gebeurde. 

"Dit geval is belangrijk door de tedere interacties en de speciale behandeling die het stervende vrouwtje kreeg van het mannetje al voordat ze dood ging", verklaart hij op nieuwssite New Scientist. "De gebeurtenis suggereert dat apen compassie tonen voor soortgenoten die ernstig ziek zijn of doodgaan."