Astrofysici hebben in de ruimte twee verschijnselen gevonden waaruit zwarte gaten zouden zijn ontstaan. Dat maken ruimtevaartorganisaties NASA en ESA dinsdag bekend.

De verschijnselen werden gevonden door het combineren van data van drie ruimtetelescopen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA omschrijft de vondsten als "de meest representatieve oorsprong van zwarte gaten tot nu toe gevonden".

Er bestaat onduidelijkheid over hoe zwarte gaten precies ontstaan. Eén theorie is dat zwarte gaten groeien door op te gaan in elkaar. Door gas aan te trekken, groeien ze dan nog harder. 

Deze vinding ondersteunt de theorie dat zwarte gaten in één keer heel groot worden door het "instorten" van een grote gaswolk. "Ons werk neigt naar het antwoord dat zwarte gaten groot ontstaan en op een normaal tempo groeien in plaats van klein beginnen en snel groeien", zegt één van de astrofysici.

De vondsten worden nog verder onderzocht. De ware aard van de verschijnselen moet nog bevestigd worden, daar zijn meer soortgelijke vondsten voor nodig.