Meerkatten eten in sommige gevallen vleermuizen. Als ze de kans krijgen om een vleermuis te vangen, grijpen ze die onmiddellijk aan.

De apen eten de prooien vervolgens met huid en haar op. Zelfs de botten verslinden ze vaak.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift EcoHealth.

De wetenschappers observeerden echte meerkatten in Tanzania en Kenia. In beide gebieden filmden ze hoe de primaten vleermuizen doodden en langdurig van de karkassen aten. Soms waren de dieren meer dan een uur bezig om een dode vleermuis volledig te verorberen. 

Vleermuizen zijn een makkelijke prooi voor meerkatten, omdat de dieren vaak slapend in bomen hangen. "We zagen een grote vastberadenheid bij de apen om deze prooien te vangen", verklaart hoofdonderzoekster Kate Detwiler op nieuwssite EurekAlert. "Dat toont aan dat vleermuizen gewilde hapjes zijn voor de meerkatten."

Ebola

De bevindingen zijn belangrijk, omdat veel infectieziektes (waaronder ebola) worden overgedragen van vleermuizen op mensen.

De eetgewoontes van de meerkatten kunnen daarbij een rol spelen. In Afrika worden meerkatten en andere kleine apensoorten namelijk vaak door mensen gegeten. De bij de studie geobserveerde meerkatten leven in zeer druk bevolkte gebieden.

Het is nog onduidelijk of andere soorten meerkatten ook op vleermuizen jagen.