Amerikaanse wetenschappers hebben een dinosaurussoort ontdekt met haakvormige stekels. 

De plantenetende dinosurus was ongeveer zes meter lang, woog twee ton en had een nekschild waarop twee 'haken' zaten. 

De nieuw ontdekte soort leefde ongeveer 77 miljoen jaar geleden en heeft de naam Machairoceratops cronusi gekregen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Raadsel

Het fossiel van de dinosaurus werd opgediept in Grand Staircase-Escalante, een nationaal park in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah. Het skelet was niet makkelijk op te graven. De paleontologen waren drie seizoenen bezig om alle botten en beenderen van het dier ongeschonden uit de grond te krijgen.

Het uiterlijk van Machairoceratops cronusi is uniek. De twee haken op het nekschild stellen wetenschappers voor een raadsel. "Machairoceratops cronusi heeft twee naar voren gebogen hoorns op de achterkant van zijn nekschild", verklaart hoofdonderzoeker Eric Lund op de nieuwssite van de Universiteit van Ohio.

"Beide haken hebben een aparte groef die vanaf de onderkant naar het uiteinde loopt. De functie van de haken en deze groef is ons onduidelijk."

Triceratops

Machairoceratops cronusi behoort tot dezelfde groep als Triceratops, een bekende dinsosaurusssoort met drie hoorns op zijn kop. Deze planteneter gebruikte zijn hoorns vermoedelijk om zich te verdedigen tegen andere dinosaurussen.

Mogelijk zette de nieuwe ontdekte dinsosaurus zijn gebogen hoorns ook in als wapen bij gevechten met vleesetende dinosaurussen.