Mannelijke grote wolfspinnen worden na de seks meestal niet opgegeten door het vrouwtje als ze een cadeau meebrengen. 

Wanneer de mannetjes een dode vlieg meebrengen voor het vrouwtje waarmee ze willen paren, hebben ze zes keer meer kans om te blijven leven dan wanneer ze zonder cadeau arriveren.

De vrouwtjesspinnen raken waarschijnlijk afgeleid door het cadeautje en 'vergeten' daarom het mannetje te verorberen. 

Dat melden Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Hongerig

De onderzoekers van de Universiteit van Aarhus bestudeerden het gedrag van tientallen grote wolfspinnen voor en na de paring. Sommige mannetjes namen een dode vlieg mee voor hun seksuele partner, anderen arriveerden zonder cadeau.

Van alle mannetjes die een vlieg meebrachten, werd er slechts één opgegeten, vlak na de paring. De mannetjes die zonder cadeau arriveerden, werden allemaal verslonden door het vrouwtje nog voordat ze konden paren. 

Gek genoeg maakte het niet uit hoe hongerig de vrouwtjesspinnnen waren. Spinnen die dagenlang niets hadden gegeten, aten flirtende mannetjes niet vaker op dan vrouwtjes die goed doorvoed waren.

Nederland

Het is al ongeveer 60 jaar bekend dat mannelijke kraamwebspinnen (de familie waartoe ook grote wolfspinnen behoren) soms kleine attenties meebrengen voor vrouwtjes waarmee ze paren. Dit gedrag is echter zeldzaam en het doel van de cadeaus was lange tijd onduidelijk, zo meldt nieuwssite Science Now.

De nieuwe studie suggereert dat de mannetjes de dode vliegen meebrengen als afleidingsmanoeuvre. De mannetjes nemen namelijk meestal de benen als de vrouwjes zich tegoed doen aan het insect. 

De grote wolfspin komt voor in heel Europa, ook in Nederland. De dieren zijn voornamelijk te vinden in bossen en op heidevelden.