'Jonge regenwouden nemen verrassend veel CO2 op'

Jonge regenwouden in Zuid-Amerika nemen verrassend veel CO2 op, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Regenwouden die in de laatste twintig tot zestig jaar zijn ontstaan op het continent, zullen in de komende veertig jaar meer dan 8,5 petagram aan CO2 opnemen.

Dat is ongeveer net zo veel koolstofdioxide als in de afgelopen twintig jaar is uitgestoten in Zuid-Amerika.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Boeren

De kap van oude regenwouden is één van de oorzaken van de opwarming van de aarde. De ecosystemen bestaan al tientallen miljoenen jaren en slaan veel CO2 op. Als ze verdwijnen, blijft er dus meer koolstofdioxide in de lucht over.  

Op veel plekken waar oude regenwouden zijn gekapt, groeit echter nieuw woud terug, omdat boeren het land na verloop van tijd weer in de steek laten. Deze zogenoemde secundaire regenwouden bestaan uit dunnere bomen en er leven minder verschillende plant- en diersoorten. Daardoor werd lang aangenomen dat de bossen maar weinig CO2 opslaan.

De onderzoekers van de Universiteit van Conneticut brachten alle secundaire regenwouden in Zuid-Amerika in kaart. In totaal beslaan de bossen meer dan 2,4 miljoen vierkante kilometer land.

Computermodel

Met een computermodel berekenden de wetenschappers vervolgens hoe veel CO2 de bossen in de komende 40 jaar kunnen opnemen. De verrassend hoge opslagcapaciteit van 8,5 petagram is volgens hoofdonderzoeker Robin Chazdon goed nieuws.

Zijn onderzoek suggereert dat secundaire regenwouden een belangrijke rol kunnen spelen bij het tegengaan van de opwarming van de aarde, zo meldt nieuwssite Science Now.

De studie toont volgens Chazdon aan dat overheden zich niet alleen moeten focussen op het voorkomen van boskap, maar ook op het kweken van nieuwe secundaire regenwouden.

Video: De opwarming van de aarde in 60 seconden

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie