'Brein van kinderen reageert verrassend sterk op stem van moeder'

Het brein van kinderen reageert opvallend sterk op de stem van hun moeder, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als 7 tot 12-jarigen het stemgeluid van hun moeder horen, worden hersendelen actief die zijn betrokken bij de verwerking van geluiden, gezichtsherkenning, emoties en sociale prikkels.

Wanneer de kinderen een stem van een vreemde vrouw horen, reageren de meeste van deze hersengebieden veel minder sterk of zelfs helemaal niet.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Woorden

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford maakten bij hun experiment hersenscans van tientallen kinderen die naar het stemgeluid van hun moeder luisterden of dat van willekeurige vrouwen.

Ze gebruikten stemopnames waarbij de vrouwen alleen niet bestaande woorden uitspraken - onzintaal dus - om te voorkomen dat de jonge proefpersonen zouden reageren op taal in plaats van stemgeluid.

"We leren op het gebied van taal, emoties en sociale inzichten bijna alles van onze moeder",  verklaart hoofdonderzoeker Daniel Abrams op nieuwssite Phys.org"Maar we weten verrassend weinig over hoe het brein dit stemgeluid verwerkt."

Kalmeren

De hersenen van alle kinderen bleken veel sterker op de stem van hun moeder te reageren dan op stemmen van andere vrouwen. Vooral het grote aantal verschillende hersengebieden dat werd geactiveerd door hun moeders stemgeluid viel op.

"We hadden ons niet gerealiseerd dat de stem van de moeder zo veel verschillende mechanismen in het brein zou activeren", verklaart hoofdonderzoeker Daniel Abrams op nieuwssite Phys.org. "We weten natuurlijk dat kinderen vaak emotioneel kalmeren als ze het stemgeluid van hun moeder horen, maar nu kunnen we dat effect ook biologisch verklaren."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie