Wereldwijd warmste aprilmaand ooit gemeten

De maand april is wereldwijd de warmste aprilmaand die ooit werd gemeten. Gemiddeld lag de temperatuur op aarde 1,11 graden Celsius hoger dan het lang jaarlijks gemiddelde dat werd gemeten tussen 1951 en 1980.

Dat blijkt uit cijfers van NASA, zo meldt The Guardian.

Volgens NASA is het de zevende maand op rij die als "warmste ooit" wordt geregistreerd en het is de derde keer dat de marge waarmee het gemiddelde tussen 1951 en 1980 wordt overstegen, een recordhoogte bereikt. Al zeker drie maanden wordt het gemiddelde met meer dan een graad overschreden. 

Klimaatexperts gaan er nu al vanuit dat 2016 in zijn geheel de boeken ingaat als het warmste jaar dat ooit gemeten zal worden. 

El Niño

Een verklaring voor het warmterecord is onder meer natuurverschijnsel El Niño, dat zorgt voor een warme zeestroom ten oosten van Zuid-Amerika en dat wereldwijd zorgt voor een temperatuurstijging.

Klimatologen zeggen echter dat El Niño niet de grootste boosdoener is en dat de temperatuurstijging ook moet worden gekoppeld aan klimaatverandering. 

Vorig jaar december ondertekenden 195 landen op de klimaattop in Parijs een wereldwijd klimaatakkoord, waarin werd afgesproken dat de temperatuur op aarde met niet meer dan 1,5 graden mag stijgen.  

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie