Wetenschappers stellen dat de Egyptische regering nieuw onderzoek naar vermeende geheime kamers in het graf van farao Toetanchamon bewust verzwijgt.

Dat meldt The Guardian. In de verborgen ruimten zouden onder meer de overblijfselen van de fameuze koningin Nefertiti kunnen liggen. Ook zouden er allerlei waardevolle bezittingen schuilgaan.

De ontdekking werd een half jaar geleden wereldwijd beschouwd als groot nieuws. Minister Mamdouh al-Damaty van Oudheden zei in november voor 90 procent zeker te zijn dat een scan van de tombe van Toetanchamon (die leefde in de 14e eeuw voor Christus) onbekende ruimten had aangetoond.

Een tweede scan, met radartechnologie, werd gemaakt. Maar over de resultaten ervan wordt niets bekendgemaakt. Het ministerie in Caïro zwijgt volgens de krant al tijden. Historici en archeologen vrezen nu dat er geen geheime kamer bestaat. Egypte zou, na alle politieke onrusten, de hoop hebben dat de ontdekking het toerisme sterk zou bevorderen.

Schoonheid

Koningin Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, stond bekend om haar schoonheid. Het paar regeerde Egypte in de veertiende eeuw voor Christus. Toetanchamon was de zoon van Achnaton, maar niet van Nefertiti.

Toetanchamon is niet zozeer beroemd als farao, als wel bekend omdat zijn graf vrijwel ongeschonden is gevonden. Zijn graf werd in 1922 door de Engelsman Howard Carter ontdekt en bleek een ware schatkamer voor Egyptologen te zijn.