Archeologen hebben de jongste Egyptische mummie ter wereld ontdekt in een museumarchief. 

Het gaat om een foetus die slechts zestien tot achttien weken heeft geleefd en waarvan onduidelijk is of het een jongetje of een meisje is.

Het kind is in het Oude Egypte gemummificeerd en ligt in een grafkistje met een lengte van slechts 44 centimeter.

Dat meldt het Fitzwilliam Museum, een onderdeel van de Universiteit van Cambridge.

Miskraam

Het kistje met de foetus werd in 1907 al ontdekt, maar lange tijd werd aangenomen dat er organen in zaten van andere mummies. Deze werden namelijk altijd verwijderd bij de balseming van lichamen in het oude Egypte.

Enkele archeologen van het Fitzwilliam Museum zagen in gedetailleerde versieringen op het hout van de kist een aanwijzing dat er mogelijk toch een mummie in zat. Ze maakten röntgenfoto's en CT-scans van het kistje. Op de beelden was een minuscuul skelet te zien.

De armen van de foetus zijn gekruist over zijn buik. Ook is het lichaam gewikkeld in de doeken. Waarschijnlijk is het kind overleden bij een miskraam.

Toetanchamon

Volgens museumconservator Julie Dawson toont de vondst aan dat de Oude Egyptenaren ongeboren foetussen al als volwaardige mensen beschouwden. "De zorg waarmee de begrafenis is voorbereid laat zien hoe veel waarde ze hechtten aan leven, zelfs in de eerste weken van een zwangerschap."   

Overigens liggen in het graf van Toetanchamon ook twee gemummificeerde foetussen. Deze kinderen waren respectievelijk 25 weken en 37 weken oud bij hun overlijden. Daarmee is de nieuw ontdekte mummie de jongste foetus uit het oude Egypte die ooit is ontdekt.