'Mysterieuze heuvels in Zuid-Amerika worden gemaakt door aardwormen'

Aardwormen zijn verantwoordelijk voor mysterieuze heuvels die vaak worden aangetroffen op tropische graslanden in Zuid-Amerika. 

De soms meer dan 2 meter brede heuvels ontstaan door vermicompost, oftewel de uitwerpselen van aardwormen.

Deze wormen keren vaak terug naar dezelfde plek hun behoefte te doen, waardoor hun poep zich ophoopt.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Drone

Tot nu toe kon niemand het ontstaan van de heuvels verklaren. De grijze hoopjes smurrie beslaan grote delen van tropische graslanden in Colombia en Venezuela.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter bestudeerden de mysterieuze structuren met een drone. Ook brachten ze de chemische samenstelling van de heuvels in kaart. Dat laatste onderzoek wees uit dat de hoopjes smurrie voor de helft uit wormenpoep bestaan.

"Deze spannende ontdekking heeft ons in staat gesteld om uit te zoeken hoe deze massieve structuren worden gevormd", verklaart hoofdonderzoeker José Iriarte op nieuwssite Physorg.com.

Opgevuld

De wetenschappers ontrafelden het raadsel van de heuvels uiteindelijk door het gedrag van aardwormen te bestuderen. 

Deze dieren kiezen een vaste plek om te eten en te poepen. Op deze plaats ontstaat een ophoping van vermicompost die boven het grasland uitkomt. Soms wordt de ruimte tussen twee van deze heuvels ook opgevuld met poep en ontstaat er één grote hoop met een breedte van enkele meters.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie