Vermogen om blikken te volgen ontwikkelt zich hetzelfde bij aap en mens

Het vermogen van apen om blikken van anderen te volgen ontwikkelt zich tijdens hun leven op dezelfde manier als bij mensen.  

Net als bij menselijke baby's beginnen apen als ze jong zijn met het volgen van de blik van soortgenoten. Tijdens hun jeugdjaren bereikt deze ontwikkeling een hoogtepunt.

Naarmate de apen ouder worden neemt, net als bij mensen, de behoefte om blikken te volgen af, zo concluderen wetenschappers aan de universiteit van Yale, Harvard en Pensylvania in het wetenschappelijk tijfschrift Proceedings of the Royal Society B

Opwaartse blik

De wetenschappers onderzochten 481 makaken en keken daarbij naar de manier waarop de apen reageerden op een opwaartse blik van een van de onderzoekers.

De jonge aapjes keken vaak in de richting waarin de onderzoeker keek en de oudere apen bleken juist minder de neiging te hebben de blik van de onderzoeker te volgen.

"Apen hebben andere sociale ervaringen, ze groeien veel sneller op en ze hebben andere ouderdomsverschijnselen dan mensen", zegt de hoofdonderzoekster van de studie op de nieuwssite Phys.org.

"Toch doen zich bij deze belangrijke sociale vaardigheid bij apen vanaf de jeugd tot op hoge leeftijd dezelfde veranderingen voor als bij mensen", aldus Rosati.

Gedeelde aandacht

Het volgen van andermans blik zorgt ervoor dat twee individuen zich bewust zijn van de aandacht van de ander op een voorwerp of gebeurtenis. Deze zogeheten gedeelde aandacht komt onder andere tot stand door het volgen van de blik en door het wijzen met de wijsvinger.

Het vermogen van mensen om de aandachtfocus van iemand anders bewust waar te nemen is een eigenschap die nodig is om verbanden te kunnen leggen. Onder meer het leren van taal en het deelnemen aan sociale relaties worden beïnvloed door deze eigenschap.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie