'Oudste fragment van bijl met steel ontdekt in Australië'

Wetenschappers hebben in Australië vermoedelijk een fragment van 's werelds oudste bijl met steel ontdekt. 

Het gaat om een brokje vulkanisch gesteente met een scherpe punt dat naar schatting 45.000 tot 49.000 jaar oud is.

Het stukje steen ter grootte van een duimnagel zat ooit aan de scherpe rand van een bijl, waaraan een steel was bevestigd. 

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Australian Archeology.

Gepolijst

Het bijlfragment werd al in de jaren negentig opgegraven in Kimberly, een regio in het westen van Australië. Het steentje werd gevonden temidden van ander gereedschap van de eerste moderne mensen die op het continent leefden. Pas nu is gebleken dat het een onderdeel was van een bijl.

De makers van de Australische bijl hebben het blad gepolijst door een vulkanische steen langdurig langs andere stenen te schuren. Vervolgens werd de scherpe steen bevestigd aan een steel. De bijlen werden mogelijk gebruikt voor het omhakken van bomen.

Het gevonden brokje is afkomstig van het scherpste deel van een bijl. Het is vermoedelijk van de bijl afgeschraapt toen het blad na een periode van intensief gebruik opnieuw werd 'geslepen'.

Boten

De mensen die de bijl vervaardigden, arriveerden ongeveer vijftigduizend jaar geleden in Australië. Ze kwamen met primitieve boten vanaf Aziatische eilanden en vonden in hun nieuwe woonplaats de bijl uit. 

"We weten dat ze geen bijlen hadden op de plek waar ze vandaan kwamen", verklaart onderzoekster Sue O' Connor op nieuwssite Phys.org. "Er zijn nooit bijlen gevonden op eilanden ten noorden van Australië. Deze mensen arriveerden in Australië en bedachten dit gereedschap."

Op andere plekken in de wereld zijn geen resten van bijlen met stelen gevonden, die een vergelijkbare leeftijd hebben. "In Japan zijn bijlen opgedoken van 35.000 jaar oud", aldus O' Connor. "Maar in de meeste landen werden ze pas tienduizend jaar geleden voor het eerst gemaakt." 

In Europa zijn weliswaar resten van bijlen gevonden die zeventigduizend jaar oud zijn, maar dat zijn onderdelen van zogenoemde handbijlen zonder steel.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie