'Eén vijfde van alle plantensoorten dreigt uit te sterven'
Vooral planten in mangrovebossen hebben het moeilijk, omdat deze gebieden langs de kust steeds vaker worden gebruikt voor menselijke activiteiten, zoals toerisme of visserij.
Ook plantensoorten in tropische en subtropische coniferenbossen hebben het moeilijk.
Dat melden onderzoekers van de Kew Royal Botanical Gardens in Londen.
Satellietbeelden
De wetenschappers maakten een schatting van het totale aantal plantensoorten op basis van gegevens van de natuurorganisatie IUCN, die jaarlijks een lijst van bedreigde dieren en planten uitbrengt. Op dit moment zijn er volgens het nieuwe rapport ongeveer 390.000 plantensoorten bekend.
Met behulp van satellietbeelden brachten de onderzoekers in kaart welke leefgebieden van planten het meest worden bedreigd door een nieuwe inrichting van land door mensen.
Vooral plantensoorten in mangrovebossen blijken het moeilijk te hebben. Hun leefgebieden worden bijvoorbeeld vaak opgeofferd voor de bouw van garnalenkwekerijen en golfbanen.
Klimaatverandering
Verder verdwijnen veel plantensoorten in tropische en subtropische gebieden doordat coniferenbossen worden gekapt. Volgens hoofdonderzoekster Kathy Willis is het dan ook hoog tijd dat er op wereldwijd niveau actie wordt ondernomen om plantensoorten te beschermen.
"We moeten met z'n allen bedenken hoe we de bebouwing van land beter kunnen plannen", verklaart ze op nieuwssite New Scientist.
Willis vermoedt overigens dat ook klimaatverandering een bedreiging vormt voor veel plantensoorten. De precieze invloed van stijgende temperaturen op het aantal planten in de wereld is echter nog niet goed onderzocht.