'Eerste dromedarissen werden getemd op Arabisch schiereiland'

De eerste dromedarissen werden vermoedelijk getemd op het Arabisch schiereiland, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De éénbultige kamelen zijn ongeveer drieduizend jaar geleden gedomesticeerd in het zuidoosten van het gebied dat nu Saudi-Arabië heet.

Deze getemde dieren hebben nog lange tijd gepaard met soortgenoten uit het wild.

Dat melden Oostenrijkse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Stamboom

De wetenschappers reconstrueerden de dromedaris-stamboom door de DNA-volgorde van 1.100 moderne dromedarissen te bestuderen. De genen van deze dieren werden vergeleken met DNA dat is aangetroffen in zevenduizend jaar oude botten van dromedarissen.

Het was bekend dat de dieren al ongeveer drieduizend jaar als transportmiddel worden gebruikt door inwoners van Noord-Afrika en Azië.

Wetenschappers tastten tot nu toe echter nog in het duister over de plek waar de eerste dromedarissen zijn getemd.  

Uitgestorven

Dat raadsel lijkt nu opgelost. Het DNA uit de gefossiliseerde dromedarisbotten komt overeen met dat van populaties dromedarissen die nu op het Arabisch schiereiland leven.

"Onze resultaten wijzen erop dat de eerste domesticatie van wilde dromedarissen plaatsvond aan zuidoostkust", verklaart hoofdonderzoekster Pamela Burger op nieuwssite Phys.org

In tegenstelling tot de genen van andere getemde dieren is het DNA van dromedarissen zeer gevarieerd. Doordat de dieren al duizenden jaren worden gebruikt voor lange reizen, zijn er veel genen uitgewisseld tussen populaties uit verschillende gebieden.

Soortgenoten

De eerste getemde dieren paarden nog volop met wilde soortgenoten, zo blijkt uit de studie. Uiteindelijk stierven wilde dromedarissen echter uit. De laatste wilde exemplaren verdwenen ongeveer duizend jaar geleden van het toneel.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie