Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Maan aan heldere ochtendhemel

'Maan beïnvloedt slaapgedrag van mensen niet'

Het slaapgedrag van kinderen wordt niet beïnvloed door de maan, zo blijkt uit een nieuwe studie. Ook voor volwassenen zou de invloed van de maan op het slaapgedrag niet bestaan. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Kinderen slapen bij volle maan niet of nauwelijks korter dan bij nieuwe maan. Ook heeft de stand van de maan geen invloed op hun gedrag in de nachtelijke uren, zo melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Pediatrics.

De wetenschappers verrichten hun onderzoek uit nieuwsgierigheid naar beweringen in oude volksverhalen. "In deze verhalen wordt vaak gesteld dat de cyclus van de maan invloed heeft op het gedrag van dieren en mensen", verklaart hoofdonderzoeker Jean-Phillipe Chaput op nieuwssite Phys.org.

Bij het onderzoek werd het slaapgedrag van 5.812 kinderen op vijf continenten in kaart gebracht. Alle proefpersonen waren tussen de negen en elf jaar oud. Met bewegingsdetectoren werd hun fysieke activiteit en totale slaaptijd gedurende een periode van 28 maanden geregistreerd.

De onderzoekers konden het slaappatroon van de kinderen daardoor afzetten tegen de stand van de maan.    

Volwassenen

De wetenschappers namen kinderen als proefpersonen omdat hun slaapgedrag normaal gesproken meer beïnvloedbaar is door de omgeving dan dat van volwassenen. Als er dus een effect zou zijn van de maancyclus op slaap, zou dat bij kinderen beter meetbaar moeten zijn. 

De resultaten van het onderzoek tonen echter aan dat de stand van de maan geen enkele uitwerking had op de nachtrust van de jonge proefpersonen. Chaput vindt dan ook dat er geen aandacht meer moet worden besteed aan folkloristische verhalen over de invloed van volle maan op slaapgedrag. "Ik denk dat we ons niet al te druk moeten maken om een volle maan."

Aanbevolen artikelen