De eerste mestkevers ontstonden in het tijdperk van de dinosaurussen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De insecten evolueerden ongeveer 115 tot 130 miljoen jaar geleden en deden zich in eerste instantie tegoed aan de poep van plantenetende dinosaurussen.

Mestkevers aten in deze periode nog geen ontlasting van zoogdieren, omdat de uitwerpselen van deze dieren toen nog zeer droog waren.

Dat melden Amerikaanse en Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Planteneters

De wetenschappers analyseerden het DNA van 450 mestkeversoorten. Uit het genetisch onderzoek blijkt dat de eerste soorten ongeveer 30 miljoen jaar eerder ontstonden dan tot nu toe werd aangenomen.

De poep etende insecten verschenen daarmee ongeveer tegelijkertijd op het toneel met plantenetende dinosaurussen. De ontlasting van deze dieren was in eerste instantie waarschijnlijk de voornaamste voedingsbron van mestkevers, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De zoogdieren die in het tijdperk van de dinosaurussen leefden, waren nog relatief klein. De poep van deze soorten was mede daardoor niet erg voedzaam.    

Heilig

Een flink aantal soorten mestkevers stierf tegelijkertijd met de dinosaurussen uit. De overgebleven kevers specialiseerden zich daarna pas in het eten van de poep van zoogdieren, zo nemen de onderzoekers aan.

Mestkevers komen inmiddels op alle continenten voor, behalve Antarctica. Er bestaan ongeveer 5.000 soorten.

De diertjes werden al afgebeeld door primitieve mensensoorten op grotschilderingen. In het Oude Egypte hadden mestkevers zelfs een heilige status, omdat werd gedacht dat de diertjes zichzelf zonder te paren konden voortplanten.

De bekendste soort, genaamd Scarabaeus sacer, staat bekend onder de naam 'heilige pillendraaier'.