Fabrikanten geven experimentele medicijnen tegen kanker vrij die kunnen worden gebruikt voor onderzoek bij andere kankersoorten.

De medicijnen worden al gebruikt om dna-fouten in tumorcellen aan te pakken, maar mogen slechts gebruikt worden op een specifiek lichaamsdeel, meldt de Volkskrant.

Om het middel te gebruiken op tumorcellen met dezelfde dna-fout maar op andere plekken in het lichaam, moet opnieuw een registratieprocedure worden gestart.

Door samen te werken met Nederlandse oncologen, zijn de medicijnen sneller beschikbaar voor patiënten.

Als tegenprestatie willen de farmaceuten dat artsen bijhouden hoe door patiënten op de geneesmiddelen wordt gereageerd. Deze informatie levert voor de fabrikanten tijdwinst op waardoor een middel sneller op de markt kan worden gebracht.

Vijf medicijnen

Twee grote fabrikanten van vijf medicijnen hebben deze aan artsen in Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar gesteld. Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, zegt dat gesproken wordt met zes andere farmaceuten.

Bij de samenwerking wordt ook de ASCO, de Amerikaanse vereniging van oncologen, betrokken. Deze organisatie is met een soortgelijk initiatief begonnen en ook vanuit Canada zou belangstelling zijn volgens de Volkskrant.