Krokodillen hoeven hun kop nauwelijks te draaien bij het bespieden van hun omgeving door hun speciale ogen. 

Een groefje in het netvlies van de ogen dat zorgt voor een heldere blik, is bij krokodillen horizontaal in plaats van cirkelvormig.

Daardoor hebben de reptielen een bijzonder weidse blik vanuit het water en kunnen ze hun prooien vanuit alle hoeken in de gaten houden, terwijl ze stil in het water liggen.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Oogballen

De wetenschappers bestudeerden tientallen oogballen van krokodillen, die zijn overleden op een krokodillenboerderij in de Australische plaats Broome. Ze onderzochten zowel zoetwaterkrokodillen als zoutwaterkrokodillen. 

Bij hun onderzoek richtten de wetenschappers zich vooral op de fovea centralis, een groefje in het netvlies dat bij zoogdieren het scherpste deel van hun blikveld vormt (mensen gebruiken het bijvoorbeeld om te lezen en televisie te kijken).

Uniek

"Normaal gesproken is de fovea cirkelvormig. "Het groefje bevindt zich dan in het midden van het netvlies", verklaart onderzoeker Nicolas Nagloo op BBC News. Bij krokodillen zit het oog anders in elkaar. "De fovea zich horizontaal verspreid over het midden van hun netvlies, daardoor hebben de dieren een maximaal heldere blik in hun horizontale gezichtsveld."

De evolutionaire aanpassing van de reptielen is uniek volgens Nagloo. "Ik heb nog nooit een ander dier gezien met dit soort gepecialiseerde ogen."

Niet alles aan de ogen van de krokodillen werkt even goed. Uit de studie blijkt dat de dieren onderwater zeer slecht kunnen zien door de vorm van de lichtgevoelige cellen in hun ogen.