De kuikens van kerkuilen wachten op elkaar bij het eten van voedsel in hun nest.  

Als de jonge uilen bij het verorberen van een muis het gepiep van een ander hongerig kuiken horen, stellen ze hun maaltijd even uit.

De vogels lijken daarmee onbaatzuchtig gedrag te vertonen, iets wat niet eerder is waargenomen bij kuikens in een vogelnest.

Dat melden Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Opnames

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door geluiden van hongerige kuikens op te nemen. Vervolgens speelden ze deze opnames af bij nesten waarin jonge kerkuilen zich tegoed deden aan een door hun moeder gevangen muis.

De etende kuikens die het gepiep van hun soortgenoten hoorden, wachtten gemiddeld een halfuur met eten. Kortom: ze leken mededogen te vertonen met de hongerige vogels.

Strijd

Normaal gesproken gedragen jonge vogels zich weinig behulpzaam naar elkaar, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Soms duwen kuikens elkaar zelfs uit het nest in de strijd om voedsel. De jongen van de kerkuil zijn een opvallende uitzondering.

Volgens hoofdonderzoekster Amélie Dreiss is het echter niet zeker dat de kuikens op elkaar wachten uit altruïsme. Mogelijk krijgen ze er iets voor terug, zoals hulp bij het vlooien en poetsen van hun veren.