Het landschap op Mars wordt mogelijk regelmatig vervormd door kokend water, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Door de lage luchtdruk op de rode planeet, verdampt het bevroren grondwater dat soms omhoog komt al bij temperaturen onder de twintig graden Celsius.   

Zelfs kleine hoeveelheden van dit kokende zoute water kunnen al een soort explosies veroorzaken, die zorgen voor zandlawines en het ontstaan van stroompatronen op het oppervlak.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Pekel

De wetenschappers bootsten de omstandigheden op Mars na door een blok bevroren pekel (met zout verzadigd water) te bedekken met zand. Het blok werd vervolgens tot smelten gebracht in een speciale kamer met zeer lage luchtdruk.

Het water begon vrijwel onmiddellijk te koken en spatte alle kanten op, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Geologie

Het zoute water voerde veel zandkorrels mee, waardoor in de kamer dezelfde zandstrepen ontstonden als op Mars zijn aangetroffen. Het experiment bewijst volgens de wetenschappers dat de geologie van stroompatronen op de rode planeet niet zomaar kan worden vergeleken met soortgelijke patronen op aarde, waar grondwater zich heel anders gedraagt en zelden of nooit kookt.