Passagiers gedragen zich mogelijk vaker agressief in vliegtuigen door de aanwezigheid van verschillende klassen.

Woede-uitbarstingen en agressiviteit komen relatief veel voor in vliegtuigen met een zogenoemde first class-afdeling, een reisklasse die nog luxeuzer is dan de businessclass.

Mogelijk zorgt de sociale ongelijkheid in deze toestellen voor gevoelens van onrecht en daaruit voortvloeiend ongepast gedrag.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Luxueus

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens over incidenten met passagiers te analyseren in een database van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die miljoenen nationale en internationale vluchten bevat.

Uit het onderzoek blijkt dat agressief gedrag twaalf keer zo vaak voorkomt bij passagiers die 'first class' reizen. Deze bijzonder luxeuze reisklasse wordt vooral aangeboden door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

De aanwezigheid van deze speciale klasse heeft ook invloed op het gedrag van de 'gewone' reiziger.

Looproute

Mensen in de economyclass zijn namelijk twee keer zo vaak geneigd om zich asociaal te gedragen als ze een vliegtuig met een first class-afdeling zijn binnengekomen aan de voorkant, zo meldt nieuwssite Science Now. Volgens de onderzoekers komt dat waarschijnlijk, omdat ze dan door de meest luxeuze afdeling van het vliegtuig naar hun plek lopen en met eigen ogen zien hoe groot het verschil is met de economyclass wat betreft bijvoorbeeld beenruimte.    

De wetenschappers concluderen dat ontwerpers van vliegtuigen bij het ontwerp rekening zouden moeten houden met de sociale onrust die kan ontstaan als het verschil tussen de verschillende klassen in een toestel te veel wordt benadrukt.