Het verwarren van namen is een normaal verschijnsel waar veel mensen last van hebben, zo blijkt uit een nieuwe studie. Vooral namen die op elkaar lijken worden door elkaar gehaald.

Ouders halen vooral de namen van hun kinderen door elkaar, jongeren verwarren regelmatig de namen van vrienden en studiegenoten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Memory and Cognition.

Mensen halen normaal gesproken alleen verschillende personen uit dezelfde 'relatiecategorie' door elkaar, ze verwarren dus vrienden met vrienden en gezinsleden met gezinsleden, maar bijna nooit een familielid met een vriend.

Beginletters

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral namen verwarren die veel op elkaar lijken, zoals namen met dezelfde beginletters (zoals bij de prinsessen Amalia, Alexia, Ariane) of dezelfde klinkers (John en Bob). Uiterlijke overeenkomsten blijken geen rol te spelen, zelfs jongens- en meisjesnamen worden regelmatig door elkaar gehaald, zo blijkt uit de studie.

De wetenschappers van Duke University baseren hun conclusies op vragenlijsten die zijn ingevuld door 1.700 proefpersonen. De meerderheid van de ondervraagden zei wel eens namen door elkaar te halen van vrienden, familieleden of kennissen. 

Ouderdom

Het verwarren van namen is geen teken van ouderdom. Ook jongeren bekenden dat ze vaak een verkeerde naam gebruikten voor vrienden of familieleden.

Het feit dat mensen alleen namen door elkaar halen van mensen uit dezelfde relationele groep (vrienden, familieleden, of studiegenoten) bewijst volgens onderzoeker David Rubin dat het fenomeen ontstaat door een soort kortsluiting in de hersenen. "Het is een cognitief foutje dat we maken, en waarmee verraden we wie we tot dezelfde groep rekenen als onszelf."

Opvallend is dat sommige deelnemers aan het onderzoek de naam van hun hond soms verwarden met die van een ander gezinslid. Volgens de wetenschappers laat dat zien dat honden vaak worden gezien als een onderdeel van het gezin.