Reptielen maken mogelijk ook een slaapfase door waarin ze dromen. 

De baardagaam (een hagedissensoort die vaak als huisdier wordt gehouden) vertoont tijdens het slapen periodes van verhoogde hersenactiviteit.

De oogleden van dieren bewegen in deze periodes razendsnel, net als de oogleden van mensen tijdens de REM-slaap.  

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Zoogdieren

Tot nu toe werd aangenomen dat alleen zoogdieren en vogels periodes doormaken van REM-slaap. Bij mensen is dit de slaapfase waarin dromen ontstaan.

De wetenschappers van het Max Planck Instituut in Frankfurt deden eigenlijk helemaal geen onderzoek naar het slaapgedrag van baardagamen. Ze registreerden de hersenactiviteit van de dieren wekenlang om hun gedrag te onderzoeken tijdens de jacht.

Al snel viel het de onderzoekers echter op dat de reptielen 's nachts een eigenaardig patroon van hersenactiviteit vertoonden. Soms waren de hersenen van de dieren nauwelijks actief, op andere momenten was er juist veel activiteit meetbaar.

Herinneringen

"Hoe meer we erop letten, hoe meer we ervan overtuigd raakten dat we naar een patroon met periodes van REM-slaap keken", aldus hoofdonderzoeker Gilles Laurent op nieuwssite Science Now.

De wetenschappers vermoeden nu dat de REM-slaap al een oeroud slaapmechanisme is, dat al aanwezig was bij gezamenlijke voorouders van zoogdieren, reptielen en vogels.

Dat betekent vermoedelijk ook dat het slaappatroon een belangrijke functie heeft. Mogelijk gebruiken de baardagamen hun periodes van REM-slaap voor de opslag van herinneringen aan plekken waarop ze voedsel hebben gevonden.