Wetenschappers hebben de kleinste thermometers ter wereld gebouwd met behulp van DNA. 

De uit DNA-moleculen opgebouwde thermometers zijn 2.000 keer kleiner dan de doorsnede van een menselijke haar.  

Mogelijk kunnen de minuscule apparaatjes in de toekomst worden gebruikt om de temperatuur te meten in individuele lichaamscellen van mensen.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nano Letters.

Organismen

De wetenschappers kwamen op het idee voor hun uitvinding door naar de natuur te kijken. In veel levende organismen doen molecuulsoorten die voorkomen in het menselijk DNA dienst als een soort thermometers.

"Deze eiwitten rapporteren bepaalde temperaturen door zich op te vouwen of zich juist te ontvouwen", aldus hoofdonderzoeker Alexis Vallée-Bélisle op nieuwssite Physorg.com.  

"We zijn erin geslaagd om DNA-structuren te creëren die zich opvouwen of ontvouwen bij bepaalde temperaturen", verklaart zijn collega Arnaud Desrosiers. "We hebben op die manier thermometers met een breedte van vijf nanometer gebouwd."

Cellen

De thermometers kunnen volgens de wetenschappers worden gebruikt om mysteries over de menselijke lichaamstemperatuur te onderzoeken.

"We weten dat de temperatuur in het menselijk lichaam rond de 37 graden Celsius ligt", aldus Vallée-Bélisle. "Maar we hebben geen idee of er een grote variatie is in individuele cellen."