Zweedse onderzoekers hebben geconcludeerd dat raven waarschijnlijk net zo slim zijn als chimpansees.

De vogels en de apen scoren allebei een score van 100 procent bij het oplossen van de zogenoemde cilindertest, zo concluderen de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Bij de cilindertest gaat het erom hoe snel en op welke manier dieren voedsel bemachtigen uit een doorzichtige cilinder met twee gaten aan de zijkant.   

Chimpansees slagen vrijwel altijd voor de cilindertest. De apen proberen het voedsel onmiddellijk te pakken via de openingen en tasten dus nooit mis op het doorzichtige plastic. Bij het nieuwe experiment confronteerden de Zweedse wetenschappers voor het eerst ook kraaien, kauwen en raven met de cilindertest.

Met name de raven presteerden uitstekend. Ook de vogels raakten niet in de war van de doorzichtige buis. Ze pakten het voedsel net als chimpansees in 100 procent van de gevallen onmiddellijk uit de zijkanten van het plastic omhulsel.

Hersengrootte

De kauwen haalden een score van 97 procent en de kraaien losten de test in 92 procent van de gevallen goed op. Het experiment bewijst volgens hoofdonderzoeker Can Kabadayi dat raven net zo slim zijn als chimpansees. Ook de andere kraaiachtigen komen qua intelligentie in de buurt van de apen, vindt hij.

"We hebben laten zien dat kraaiachtigen net zo goed presteren als apen, ondanks hun veel kleinere hersenen", aldus Kabadayi op nieuwssite Physorg.com. "Hersengrootte vertelt niet het hele verhaal."