Aan de buitenste randen van ons zonnestelsel is een kleine maan ontdekt. Die draait rond de dwergplaneet Makemake, voorbij Pluto. Wetenschappers hebben het maantje gezien met de ruimtetelescoop Hubble. 

Het Space Telescope Science Institute, dat het onderzoek van de Hubble leidt, heeft de ontdekking dinsdag naar buiten gebracht.

Dwergplaneten draaien in een baan rond de zon, maar hebben te weinig aantrekkingskracht om een planeet te zijn, zoals de aarde. Er zijn er tot nu toe vijf gevonden. Pluto is daarvan de bekendste. Makemake, dat verderop staat, werd ontdekt in 2005. Hij is vernoemd naar een godheid van de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland. Het maantje eromheen heeft voorlopig de wetenschappelijke naam S/2015 (136472) 1 gekregen.

Makemake en zijn maan staat in de zogeheten Kuipergordel. Dat zijn rotsblokken en andere restanten van het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden. De ontdekking van de maan kan wetenschappers misschien meer leren over die periode, waarin ook de aarde ontstond.