Muzikale training kan de reactie van baby's op spraak versterken, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De hersenen van baby's die regelmatig bewegen op muziek, reageren sterker op het ritme van spraak. Dat suggereert dat de muzikale training hun spraakvermogen positief kan beïnvloeden.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers volgden een groep van 40 baby's (negen maanden oud) die samen met hun ouders in een maand tijd 12 speelsessies in het laboratorium volgden. De helft van de kinderen werd gestimuleerd om ritmische bewegingen te maken op muziek, de andere baby's werden uitgenodigd om zonder muziek met blokken te spelen.

Na een maand werd de hersenactiviteit van alle jonge deelnemers gemeten terwijl ze luisterden naar spraak.

De hersenen van de baby's die muzikale training hadden gevolgd, reageerden sterk op onderbrekingen in het spraakritme. De pasgeborenen die geen muzikale sessies hadden gevolgd, vertoonden veel minder hersenactiviteit. 

Belangrijk

Het experiment toont volgens onderzoekster Christine Zhao aan dat muziekles belangrijk kan zijn voor de spraakontwikkeling van jonge kinderen.

"Onze studie laat voor het eerst zien dat de ervaring van ritmische muzikale patronen kinderen kan helpen om het ritme van spraak te voorspellen", verklaart ze op nieuwssite Physorg.com. "Vroege muzikale ervaringen hebben dus een breed effect op de verstandelijke vaardigheden van kinderen."