Europa heeft weer een satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet houden. De sonde, de Sentinel-1B, vertrok maandag vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

Het is de tweelingbroer van een satelliet die in 2014 was vertrokken, de Sentinel-1A. "Een vinger aan de pols van onze planeet", noemde de Nederlandse astronaut André Kuipers de missie eerder.

De Sentinel-satellieten zien onder meer waar de bodem verandert. "We kunnen bijvoorbeeld de dijken in Nederland continu in de gaten houden. De satelliet ziet vanaf zevenhonderd kilometer hoogte dat een bouwwerk een millimeter verzakt", legt missieleider Josef Aschbacher uit.

De satellieten kunnen ook meten waar het zeeijs precies is, zodat schepen erlangs kunnen worden geleid. Dat is belangrijk, omdat de komende jaren waarschijnlijk meer schepen door de poolwateren gaan varen. Dat is een gevolg van het slinken van de ijskappen.

Video: Europa lanceert satelliet

Proef

Aschbacher: "We hebben onlangs een proef gedaan op de Oostzee, om te kijken hoeveel geld kan worden bespaard als we kapiteins beter kunnen vertellen welke routes ze moeten mijden. Alleen al op de Oostzee viel per jaar 25 tot 110 miljoen euro uit te sparen."

De Sentinels kunnen ook gewassen op aarde in de gaten houden. De gelanceerde satelliet kost ruim 200 miljoen euro. De zonnepanelen zijn gemaakt bij Airbus Defence and Space in Leiden, het vroegere Fokker Ruimtevaart.

De sonde maakt deel uit van een groter Europees project, dat ongeveer acht miljard euro kost.