Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Zwitserse kaas werd 3.000 jaar geleden al gemaakt'

De bewoners van de Zwitserse Alpen maakten vermoedelijk drieduizend jaar geleden al kaas. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Op potscherven uit de steentijd die zijn gevonden op bergtoppen in het gebied, hebben wetenschappers resten van verhitte melk aangetroffen.

De samenstelling van de melkresten suggereert dat de potten werden gebruikt om kaas te maken. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De onderzoekers van de Universiteit van Newcastle brachten met een chemische analyse in kaart welke stoffen zijn vrijgekomen bij het verhitten van de melk op de potscherven.

De samenstelling van de melkresten bleek overeen te komen met de verhitte melk van koeien en geiten die vandaag de dag wordt gebruikt bij kaasproductie.

'Verbazingwekkend'

Volgens hoofdonderzoeker Francesco Carrer is het verbazingwekkend dat de bewoners van de Zwitserse Alpen drieduizend jaar geleden waarschijnlijk al wisten hoe ze kaas moesten maken.

"Prehistorische herders moeten gedetailleerde kennis hebben gehad over de weides waarop de koeien graasden", verklaart hij op nieuwssite Zee News. "Ook moeten ze veel technische kennis hebben gehad om melk in een voedzaam en houdbaar product te veranderen."

Meer onderzoek moet uitwijzen hoe de prehistorische Alpenbewoners hun kaas precies produceerden. "De vraag is of ze één soort melk gebruikten, of een mix", aldus Carrer. "Maar ook hoe lang ze de kaas lieten rijpen."

Aanbevolen artikelen