Tijdens de eerste nacht in een vreemde kamer pak je minder slaap dan wanneer je in een bekende omgeving slaapt.

Japanse wetenschappers concluderen in Current Biology dat de linker hersenhelft in een nieuwe kamer maar voor de helft slaapt.

Dit effect vindt plaats in het zogenaamde defaultnetwerk van de hersenen, een netwerk dat vooral actief is in een toestand van rust, op momenten waarop mensen niet gericht zijn op gebeurtenissen in de buitenwereld.

De wetenschappers onderzochten 35 mensen door hun in speciale ruimten te laten slapen. Voor het onderzoek gebruikten ze geavanceerde hersentechnieken en polysomnografie, een bepaald soort slaaponderzoek waarbij verschillende fysiologische variabelen tijdens de slaap worden gemeten. 

Inslapen

Door de ongelijkheid in activiteit in de hersenen wordt het inslapen volgens de onderzoekers bemoeilijkt. Ook is de proefpersoon door de 'halve' slaap in de linker hersenhelft gevoeliger voor verstoringen. De rechterhersenhelft vangt prikkels op zo'n moment veel minder goed op omdat die helft wel grotendeels in slaap is.

Dergelijke asymmetrie in het slaapgedrag van de hersenen werd niet gedetecteerd in de daaropvolgende nachten die de proefpersonen in dezelfde slaapkamers doorbrachten.

De onderzoekers concluderen dat de linker hersenhelft fungeert als een soort nachtwacht in een onbekende omgeving en dat je daardoor minder goed uitrust.