Als mensen de nacht doorbrengen in een vreemd bed, slapen hun hersenen maar half. 

De linkerhersenhelft van het menselijk brein reageert tijdens de eerste nacht in een nieuwe omgeving sterk op geluiden.

Dit effect verklaart mogelijk waarom mensen in een nieuwe omgeving vaak minder goed in slaap komen en slecht uitrusten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Koptelefoon

De wetenschappers van Brown University brachten de hersenactiviteit in kaart van 35 proefpersonen die in een laboratorium sliepen.

Sommige deelnemers droegen gedurende twee nachten een koptelefoontje in hun linker of rechteroor, waardoor ze zachte piepjes hoorden. De eerste nacht reageerde hun linkerhersenhelft sterk op deze omgevingsgeluiden, bijna alsof dit deel van hun brein nog wakker was.

Gedurende de tweede nacht verdween het effect. De hersenen van de proefpersonen leken te wennen aan de nieuwe omgeving. De linkerhersenhelft reageerde niet langer meer op de geluidjes die uit de koptelefoon kwamen.

Wennen

Volgens hoofdonderzoekster Masako Tamaki kan het experiment verklaren waarom mensen na een nacht in een vreemd bed vaak moeite hebben om in slaap te komen en 's ochtends het gevoel hebben dat ze niet goed zijn uitgerust.

De reactie van het brein op een vreemde slaapomgeving is volgens haar waarschijnlijk niet te voorkomen. Je hersenen laten wennen aan een vreemd bed, is de enige oplossing.

"Als je goed uitgerust wilt zijn voor een belangrijke afspraak, is het aan te raden om twee dagen van tevoren al te arriveren op je plek van bestemming", verklaart ze op nieuwssite New Scientist. "Je kunt ook proberen om spullen van huis mee te nemen die je op je gemak stellen in een vreemde omgeving."

Overigens slapen sommige dieren altijd maar 'half'. Bij sommige vogelsoorten en zeehonden blijft één hersenhelft actief tijdens het slaapproces.