Wetenschappers hebben donderdag de ontdekking aangekondigd van fossielen van een dinosaurusjong van de rapetosaurus met volwassen lichaamsproporties.

De fossielen werden op Madagascar gevonden en hadden de grootte van een grote hond. De jonge dinosaurus is waarschijnlijk enkele weken na het uitkomen van zijn ei overleden door uitdroging.

In tegenstelling tot andere jonge diersoorten, waaronder mensen, had de jonge Rapteosaurus volwassen lichaamsproporties.

Dit betekent dat het dier waarschijnlijk nauwelijks hulp van ouders nodig had en zelf op pad kon gaan om voedsel te zoeken. Dit soort kleine dierenjongen worden aangeduid als 'nestvlieders', terwijl mensen 'nestblijvers' zijn.

"De belangrijkste conclusie is dat dit het eerste bewijs is voor een echte nestvliedende dinosaurus", zegt paleontoloog Michael D'Emic van de Adelphi University.

Botten

D'Emic zegt dat de onderzoekers hebben gekeken naar de microstructuur van de botten van het fosiel om holtes te zoeken waarin eerst cellen, bloedvaten en zenuwen waren te vinden.

"De dichtheid en manier waarop deze zijn opgebouwd toonden het beeld van een snelgroeiende dinosaurus. Ook werd bewijs gevonden dat het dier een actieve levensstijl had en een snel metabolisme."

Grootste dier

De rapetosaurus leefde ongeveer 67 miiljoen jaar geleden, niet lang voor het uitsterven van de dinosauriërs, en was op dat moment het grootste dier van Madagascar.

Op basis van de gevonden fossielen was het dinosarusjong hoogstwaarschijnlijk 1,20 meter lang (gemeten van kop tot staart) en woog het dier tussen de 23 kilo en 40 kilo toen het stierf.

Een volwassen rapetosaurus was waarschijnlijk 12 meter lang en woog ongeveer twee keer zo veel als een volwassen olifant.