Het maken van tekeningen helpt bij het onthouden van tekst, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Mensen onthouden een lijstje woorden makkelijker wanneer ze snel een tekeningetje van elk begrip maken.

Als woorden alleen worden opgeschreven in een schrift, blijven ze minder goed in het geheugen hangen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Waterloo in Canada.

De wetenschappers voerden meerdere experimenten uit waarbij enkele tientallen studenten verschillende strategieën gebruikten om woordenlijsten in hun geheugen te stampen.

Krabbeltjes

Sommige deelnemers kregen de opdracht om alle woorden uit te beelden met simpele tekeningetjes. Andere proefpersonen schreven de woorden op een vel papier zonder een tekening te maken, of ze voegden alleen kleine details toe aan de letters zoals schaduwen, streepjes of krabbeltjes.       

Na deze opdracht luisterden alle studenten een tijdje naar muziek. Na een uur werden ze uitgedaagd om zo veel mogelijk woorden op te noemen de woordenlijst waarop ze zich eerder hadden geconcentreerd.

Talent

Van alle deelnemers presteerden de tekenaars veruit het beste. Zij herinnerden zich ongeveer twee keer zo veel woorden als de mensen die alleen hadden geschreven, of woorden hadden geïllustreerd met kleine streepjes of krabbeltjes.   

Ook mensen zonder talent voor tekenen profiteerden van de tekenstrategie. "De kwaliteit van de tekeningen leek geen invloed te hebben op de resultaten", verklaart onderzoeker Jeff Wammes op nieuwssite Physorg.com. "Dat suggereert dat iedereen er baat bij kan hebben."

"Zelfs als mensen maar vier seconden hadden om de tekeningetjes te maken, konden ze zich de woorden op de lange termijn beter herinneren", aldus de onderzoeker. 

De wetenschappers zullen binnenkort een vervolgexperiment uitvoeren. Ze willen onderzoeken of het maken van tekeningen ook helpt bij het onthouden van zinnen en lange verhalen.