De deeltjesversneller LHC kan mogelijk worden gebruikt als neerslagmeter.

De ringvormige tunnel van de deeltjesversneller op de Frans-Zwitserse grens bij Genève zet in de lente en zomer een klein beetje uit, omdat er dan minder vocht in de grond zit.

Door deze variaties in het formaat van de tunnel nauwkeurig te meten kunnen wetenschappers de neerslag in het gebied mogelijk bestuderen.

Dat idee heeft de Nederlandse wetenschapper Rolf Hut gelanceerd op een bijeenkomst voor geowetenschappers in Wenen.

Maan

Het is onderzoekers van de LHC opgevallen dat de lengte van de LHC-tunnel heel licht varieert per dag, maar ook op seizoensbasis. In de zomer zet de buis iets uit ten opzichte van de winter. 

De dagelijks variaties in lengte zijn goed te verklaren aan de hand van de zwaartekracht die de maan uitoefent op de gesteentes rond de tunnel. Waarom de buis in de zomer uitzet, is nog onduidelijk.

Hut denkt dat de tunnel in de zomer een fractie langer wordt, omdat er dan relatief weinig water in de grond zit en er dus minder massa op de ring drukt. Zijn theorie wordt ondersteund door satellieten die kleine variaties in de zwaartekracht op aarde kunnen waarnemen vanuit de ruimte.  

"De satellietwaarnemingen laten zien dat de LHC een beetje uitzet als er niet veel water in de grond zit", verklaart hij op BBC News.

Metingen

Hut is van plan zijn theorie te testen door zwaartekrachtsmetingen te gaan uitvoeren in de deeltjesversneller. Als de 27 kilometer lange tunnel inderdaad reageert op de hoeveelheid water in de grond, kan de LHC niet alleen worden gebruikt als deeltjesversneller, maar ook als regenmeter.

"Eigenlijk kun je van alles een neerslagmeter maken", aldus Hut.