Wetenschappers hebben fossiele resten gevonden die waarschijnlijk afkomstig zijn van de eerste aap in Noord-Amerika. 

Het gaat om zeven tanden die zijn gevonden in 21 miljoen jaar oude gesteentes aan de Noord-Amerikaanse kant van de landengte van Panama.

De tanden behoorden vermoedelijk toe aan een Zuid-Amerikaanse apensoort die de oversteek van Zuid- naar Noord-Amerika al had gemaakt voor de landbrug tussen de twee continenten ontstond.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Zee

De landengte van Panama verbindt Noord-Amerika sinds ongeveer 3 miljoen jaar met Zuid-Amerika. Voor die tijd werden de continenten gescheiden door stuk oceaan van tenminste 160 kilometer.

Aangezien apen voor het ontstaan van de landbrug alleen in Zuid-Amerika voorkwamen, moet de 21 miljoen jaar oude aap op een andere manier de oversteek hebben gemaakt. Mogelijk is het dier op een boomstam bij toeval naar de overkant gedreven.

De nog onbekende apensoort heeft de naam Panamacebus transitus gekregen. De relatief kleine primaat kwam uit dezelfde familie als kapucijnapen en doodshoofdapen.

Luiaard

Er zijn in het verleden meerdere fossielen ontdekt van zoogdieren die vanuit Zuid-Amerika in Noord-Amerika terechtkwamen voordat de landengte van Panama ontstond. Maar geen enkele soort maakte de oversteek zo vroeg als de aap.

"Tot deze ontdekking behoorden de oudste resten toe aan een 9 miljoen jaar oude luiaard", verklaart hoofdonderzoeker Jonathan Bloch op nieuwssite New Scientist.