Mensen zijn te identificeren aan hun hersengolven, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De hersenen van elk mens reageren uniek op emotioneel geladen foto's en woorden.

Computers zijn daardoor in staat om personen te herkennen op basis van de hersengolven die ontstaan na het zien van dit soort beelden.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers van Binghamton University in een nieuwe studie.

Etenswaren

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de elektrische activiteit van de hersenen te meten bij 50 proefpersonen die keken naar foto's van onder meer etenswaren en fotomodellen. De hersengolven die de foto's opwekten, verschilden sterk van persoon tot persoon.

Met een computer waren de wetenschappers in staat om de verschillende deelnemers met 100 procent nauwkeurigheid te herkennen, alleen door hun hersenactiviteit te analyseren.

Pentagon

De onderzoekers van Binghamton University werken al langer aan software waarmee ze mensen op basis van hersengolven  proberen te identificeren. Tot nu toe lukte dat slechts gedeeltelijk. In 2015 herkende het systeem slechts 1 van 32 proefpersonen met een nauwkeurigheid van 97 procent.

"Het is een grote stap om van 97 naar 100 procent te gaan", verklaart hoofdonderzoeker Sarah Laszlo op nieuwssite ScienceDaily. "We stellen ons voor dat deze applicatie uiteindelijk zal worden gebruikt in situaties waarbij veiligheid van het grootste belang is, zoals het toelaten van mensen tot het Pentagon. In zo'n situatie wil je geen 97 procent veiligheid, maar 100 procent."

Vingerafdrukken

Identificatie op basis van hersengolven biedt volgens Laszlo veel voordelen ten opzichte van andere technieken, zoals vingerafdrukken. Als je vingerafdruk wordt gestolen, heb je namelijk een probleem. "Je kunt geen nieuwe vinger laten aangroeien."

Bij een gestolen hersengolfpatroon is er volgens de onderzoekster weinig aan de hand. Het patroon kan dan opnieuw worden ingesteld door de gebruiker naar nieuwe foto's te laten kijken. "In het onwaarschijnlijke geval dat een hersenpatroon wordt gestolen, kan de gebruiker zijn patroon gewoon resetten."