Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zeldzame garderobe gevonden bij scheepswrak Waddenzee

Voor de kust van Texel is een bijzondere archeologische vondst gedaan. Bij een scheepswrak in de Waddenzee is onder meer een zeer zeldzame, mogelijk koninklijke, garderobe uit de zeventiende eeuw gevonden.
Door ANP

Dat maakt de Universiteit van Amsterdam donderdag bekend.

Deskundigen beschouwen het gevonden textiel, waaronder een exclusieve japon, als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. Volgens UvA-hoogleraar Maarten van Bommel is er ''zelden, misschien wel nooit'' zo'n grote vondst gedaan bij een scheepswrak.

De japon is ''wonderbaarlijk goed'' bewaard gebleven. Dat het textiel niet is vergaan, komt doordat er onder water geen zuurstof bij kon komen. Doordat de japon onder het zand is gebleven, is die ook niet aangevreten door beestjes. De jurk is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die donderdag in museum Kaap Skil op Texel van start ging.

Naast de rijk bewerkte japon, gaat het onder meer om een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad.

Video: Zeldzame garderobe gevonden bij scheepswrak Waddenzee

Gouden Eeuw

Ook zijn er aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije gevonden. Daarnaast zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

Voor de kust van Texel, bij Oudeschild, liggen honderden scheepswrakken, onder andere uit de Gouden Eeuw.

Zeldzame kleding uit Gouden Eeuw gevonden

Aanbevolen artikelen