De ijskap op Groenland smelt deze maand met het snelste tempo dat ooit is gemeten.

Door de hoge temperaturen in april is er smelt opgetreden in 10 procent van het landijs op het eiland.

Tot nu toe was 2010 het jaar waarin de ijskap het snelste smolt, destijds was er pas op 5 mei smelt waargenomen in 10 procent van het ijs.

Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Juli

Het warme weer op Groenland wordt op dit moment veroorzaakt door warme lucht boven de Atlantische oceaan die naar het zuiden van het eiland drijft.

In veel gebieden op het eiland lag de temperatuur de afgelopen week boven de 10 graden Celsius. Dat is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. "Dit zou al  een warme dag zijn geweest in juli, laat staan in april", schrijft klimaatonderzoeker Robert Fausto op het blog Polar Portal nadat het kwik vorige week de 12 graden aantikte. 

In 60 seconden: De opwarming van de aarde

Zeeniveau

De ijskap op Groenland is op sommige plaatsen drie kilometer dik. Als al het ijs zou smelten, zou het zeeniveau lokaal met ongeveer zes meter stijgen.

Zo ver komt het tot nu toe echter niet. De metingen die worden verricht, maken alleen duidelijk in hoe veel procent van de ijslaag er smeltwater is aangetroffen. 

Sinds de eerste metingen in 1970 bevat de ijskap steeds vroeger in de lente smeltwater.

Volgens meteorologen zijn de hoge temperaturen van afgelopen week waarschijnlijk echter een tijdelijk verschijnsel. In de komende dagen wordt kouder weer verwacht. Er is dan ook een grote kans dat het vele smeltwater in de ijskap op Groenland later deze maand weer zal bevriezen.