Een Russische miljonair wil een groot aantal mini-ruimtesondes ontwikkelen die naar een buurster van de aarde kunnen reizen.  

Het gaat om ruimtevaartuigen van nog geen dertig gram per stuk met zeilen, die vanaf de aarde moeten worden aangedreven door het licht van een zeer krachtige laser.  

Het project genaamd Breaktrough Starshot voorziet in de bouw van enkele honderden sondes die in grote groepen naar de nabije ster Alpha Centrauri moeten reizen. meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het plan voor de mini-ruimtesondes is bedacht door de Russische internetondernemer Yuri Milner. Hij krijgt steun van onder meer natuurkundige Stephen Hawking en Facebook-CEO Mark Zuckerberg.

De ster die de ruimtezeilschepen moeten bereiken, bevindt zich relatief dicht bij de aarde, op 4,37 lichtjaar afstand. Volgens de bedenkers van het project kunnen de ruimtesondes met hun door laserlicht aangedreven zeilen in theorie een snelheid bereiken van 60.000 kilometer per seconde, oftewel één vijfde van de lichtsnelheid.

Foto's

Als het lukt om de sondes met deze snelheid aan te drijven, kan de ster Alpha Centauri binnen twintig jaar worden bereikt. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming, moeten de vaartuigen foto's gaan maken van eventuele planeten die om de ster heen draaien.

Milner stelt voorlopig honderd miljoen dollar beschikbaar om de haalbaarheid van het project te onderzoeken. Als het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zal het waarschijnlijk miljarden gaan kosten.