De grotschilderingen in de grot van Chauvet in Frankrijk zijn veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Sommige tekeningen van paarden, beren en leeuwen in de grot zijn 37.000 jaar geleden al gemaakt.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Veel archeologen namen aan dat de afbeeldingen slechts 20.000 jaar oud waren, vanwege de vele details en de op het oog moderne tekentechnieken die zijn gebruikt.

Radioactiviteit

De grot van Chauvet ligt vlakbij de plaats Vallon-Pont-d'Arc in het zuiden van Frankrijk en werd ooit bewoond door prehistorische mensen. Op de wanden zijn vele tekeningen van dieren aangetroffen die in deze tijd leefden.

De nieuwe schattingen van de ouderdom van de grotschilderingen zijn gebaseerd op koolstofdatering, zo meldt nieuwssite Science Now. 

Bij deze techniek wordt de leeftijd van materialen bepaald door de radioactiviteit van het isotoop koolstof-14 te meten. Dit element vervalt in de loop der tijd. Metingen van koolstof-14 kunnen daardoor verraden hoe oud een bepaald materiaal is. 

De wetenschappers analyseerden de hoeveelheid koolstof-14 in de houtskool waarmee de tekeningen zijn gemaakt, maar ook in de roetsporen van fakkels, die de bewoners gebruikten om de grot te verlichten.

Ingestort

Uit de analyse blijkt dat de grot in twee periodes werd bewoond: tussen 37.000 en 33.000 jaar geleden, maar ook in een tijdvak dat liep van 31.000 jaar tot 28.000 jaar geleden. De meeste tekeningen werden vermoedelijk door de eerste bewoners gemaakt. 

Tussen de twee periodes van bewoning was de grot waarschijnlijk lange tijd niet toegankelijk, omdat de ingang was ingestort.

Na de laatste periode van bewoning raakte de ingang opnieuw versperd. De grot van Chauvette werd pas in 1994 herontdekt achter een ingestorte rotswand.